Radical30 World
Κάνετε κλικ σε μια φωτογραφία του Τίτλου ή στη λέξη Φόρουμ για να δείτε τα θέματα μας.

Εγγραφείτε στο φόρουμ, είναι εύκολο και γρήγορο

Radical30 World
Κάνετε κλικ σε μια φωτογραφία του Τίτλου ή στη λέξη Φόρουμ για να δείτε τα θέματα μας.
Radical30 World
Θέλετε να αντιδράσετε στο μήνυμα; Φτιάξτε έναν λογαριασμό και συνδεθείτε για να συνεχίσετε.
Σύνδεση

Έχω ξεχάσει τον κωδικό μου

Πρόσφατα Θέματα
» 5 Μαρτίου 1943: Η μεγαλύτερη νίκη της Αντίστασης.
Πλωτές κατοικίες EmptyΚυρ 06 Μαρ 2016, 12:59 από radical30

» Forsaken-2015 ******
Πλωτές κατοικίες EmptyΔευ 22 Φεβ 2016, 10:13 από radical30

» The First Grader *******
Πλωτές κατοικίες EmptyΔευ 08 Φεβ 2016, 13:05 από radical30

» Περί των "Κοινών Αγαθών"
Πλωτές κατοικίες EmptyΠαρ 05 Φεβ 2016, 02:20 από radical30

» Ο δικός μου "χιονάνθρωπος"
Πλωτές κατοικίες EmptyΤετ 03 Φεβ 2016, 06:11 από radical30

» Δημήτρης Βαρδαβάς
Πλωτές κατοικίες EmptyΤετ 03 Φεβ 2016, 04:52 από radical30

» Η "Νονά"
Πλωτές κατοικίες EmptyΣαβ 23 Ιαν 2016, 06:11 από radical30

Νοέμβριος 2024
ΔευΤριΤετΠεμΠαρΣαβΚυρ
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 

Ημερολόγιο Ημερολόγιο

Ψηφοφορία
Τροφοδοσία RSS


Yahoo! 
MSN 
AOL 
Netvibes 
Bloglines 


Παρόντες χρήστες
23 χρήστες είναι συνδεδεμένοι αυτήν την στιγμή:: 0 μέλη, 0 μη ορατοί και 23 επισκέπτες :: 1 μηχανή αναζήτησης

Κανένας

Περισσότεροι χρήστες υπό σύνδεση 400, στις Τρι 22 Οκτ 2024, 21:40

Πλωτές κατοικίες

Πήγαινε κάτω

Πλωτές κατοικίες Empty Πλωτές κατοικίες

Δημοσίευση  radical30 Τρι 05 Απρ 2011, 13:42

Οι πλωτές κατοικίες που αντέχουν στο τσουνάμι!
Η άνοδος της στάθμης της θάλασσας, αλλά και το τσουνάμι που έπληξε τη Σρι Λάνκα το 2004 και την Ιαπωνία πρόσφατα, έχουν σημάνει συναγερμό όχι μόνο στην επιστημονική κοινότητα που μελετά την κλιματική αλλαγή, αλλά και στους αρχιτέκτονες και μηχανικούς ανά την υφήλιο. Ολο και περισσότερα αρχιτεκτονικά γραφεία παρουσιάζουν τις προτάσεις τους για πλωτές κατοικίες και πόλεις, οι οποίες μπορούν να επιβιώσουν από παλιρροϊκά κύματα μεγαλύτερα από εκείνα της Ιαπωνίας.

Πρωτεργάτης αυτών των σχεδιασμών είναι η Γερμανία, όπου ήδη έχει ολοκληρωθεί η κατασκευή 50 κατοικιών που μπορούν να επιπλεύσουν ακόμη και όταν το ύψος του νερού φτάσει τα 5,5 μέτρα, ενώ το εσωτερικό τους παραμένει στεγνό. Τα σπίτια είναι ξύλινα, στηρίζονται σε κούφια τσιμεντένια υποστυλώματα που, ουσιαστικά, κάνουν την κατασκευή να επιπλέει, ενώ η βάση τους έχει ενισχυθεί με διογκωμένη πολυστερίνη, υλικό ανθεκτικό στη χαμηλή θερμοκρασία του νερού. Οι εν λόγω κατοικίες έχουν γίνει ανάρπαστες και η εταιρεία που τις σχεδιάζει λαμβάνει συνεχώς παραγγελίες τόσο εντός των συνόρων όσο και στον υπόλοιπο κόσμο.

Στην Ολλανδία

Η ίδια εικόνα επικρατεί και στην Ολλανδία, όπου ανάλογο αρχιτεκτονικό γραφείο σχεδιάζει και κατασκευάζει κατοικίες για όσους μένουν στα κανάλια. Στην Αγγλία, μάλιστα, έχει σχεδιαστεί μία ακόμη πιο ολοκληρωμένη λύση, σύμφωνα με την οποία το σπίτι παραμένει κατοικήσιμο ακόμη και πλημμυρισμένο. Το διώροφο σπίτι, το οποίο έχει σχεδιάσει η αρχιτέκτων Πίπα Νίσεν, επιτρέπει στους ενοίκους να παραμείνουν στον δεύτερο όροφο, όπου βρίσκονται το μπάνιο, η κουζίνα και ένας κοινόχρηστος χώρος. Ο όροφος αυτονομείται με τη βοήθεια ειδικής κατασκευής, ενώ μία γεννήτρια και μία δεξαμενή νερού συνεχίζουν να λειτουργούν ακόμη και υπό αυτές τις συνθήκες.

«Η “επιπλέουσα” αστικοποίηση είναι το κλειδί για να σταματήσουμε να εξαρτόμαστε από την ξηρά και όλες τις υποδομές που έχουμε κατασκευάσει πάνω της. Εμείς έχουμε ήδη σχεδιάσει μία πόλη που είναι αυτάρκης και πλήρως ανεξάρτητη από τη στεριά. Με αυτόν τον τρόπο, θα μπορούμε να δημιουργήσουμε περισσότερο χώρο εκμεταλλευόμενοι τα λιμάνια αλλά και την ανοιχτή θάλασσα, ενώ θα είμαστε ασφαλείς απέναντι σε ακραία φαινόμενα», σχολιάζει ο Μπαρτ Ρόφεν, στέλεχος ολλανδικής κατασκευαστικής εταιρείας.

Νέες κατασκευές

Ηδη, πάντως, επιστήμονες του ΜΙΤ και του Χάρβαρντ έχουν κατασκευάσει στη Σρι Λάνκα 1.000 κατοικίες, οι οποίες μπορούν να αντέξουν αντίστοιχα φαινόμενα. «Τα σπίτια έχουν σχεδιαστεί με τέτοιο τρόπο που μπορούν να αντέξουν σε ένα τσουνάμι όπως αυτό της Ιαπωνίας και ακόμη ισχυρότερο. Επιτρέπουμε στο νερό να διαπερνά το κτίριο, με αποτέλεσμα η δύναμη που ασκείται στην κατασκευή να μην αυξάνεται απότομα. Παράλληλα, το κτίριο έχει μεγάλα παράθυρα και πόρτες που βλέπουν την πλευρά από όπου θα έρθει το κύμα. Τα ανοίγματα του κτιρίου είναι αυτά που θα καταστραφούν, ενώ η κύρια κατασκευή θα μένει αλώβητη», αναφέρει ο δρ Γκόμπαλ Μανταμπούσι.

Μέτρα προστασίας

Λύση για τσουνάμι, όπως ο εμπλουτισμός παραλιών με άμμο και η κατασκευή κολοσσιαίων φραγμάτων, προγραμματίζονται για τα επόμενα χρόνια.

Λονδίνο
Το φράγμα του Τάμεση είναι το κύριο μέτρο προστασίας της πόλης από τις πλημμύρες μέχρι το 2070, χρονιά που το έργο είτε θα αναβαθμιστεί είτε θα αντικατασταθεί. Οχτώ επιπλέον μικρότερα φράγματα και επιχώματα οχυρώνουν το Λονδίνο απέναντι στην περίπτωση ανόδου της θάλασσας μέχρι και 2,7 μέτρα.

Νέα Υόρκη
Ολοένα περισσότερα κτίρια χτίζονται με κριτήριο την προστασία από τις πλημμύρες, ενισχύοντας του τοίχους ή κατασκευάζοντας σπίτια πάνω σε πασσάλους.

Νέα Ορλεάνη
Το πρόγραμμα, ύψους 14,5 δισ. δολαρίων, για την ανοικοδόμηση της πόλης, περιλαμβάνει τη δημιουργία τσιμεντένιου τείχους ύψους 8 μέτρων.

Σίδνεϊ
Το αρμόδιο συμβούλιο για την προστασία των ακτών έχει προτείνει τη μεταφορά άμμου από τη θάλασσα στις παραλίες. Διαφορετικά, οι ακτές θα διαβρώνονται κατά 10 εκατοστά κάθε δεκαετία.

Βενετία
Μέσα στον επόμενο χρόνο, ένα σύστημα φραγμάτων θα είναι έτοιμο για να προστατεύσει την πόλη στην περίπτωση που η στάθμη αυξηθεί μέχρι και 60 εκατοστά.

Ολλανδία
Ηδη έχουν χρησιμοποιηθεί μεγάλες ποσότητες άμμου για να διαπλατυνθεί η ακτογραμμή. Τα υπάρχοντα αναχώματα έχουν ενισχυθεί και έχουν χτιστεί καινούργια φράγματα, ενώ τα Δέλτα των ποταμών έχουν διευρυνθεί.

Μαλδίβες
Ενα τεχνητό νησί 188 εκταρίων έχει ήδη κατασκευαστεί και πέντε ακόμη θα είναι έτοιμα μέχρι το 2015. Είναι δεδομένο πως τα περισσότερο ευάλωτα νησιά θα εκκενωθούν.


Αναστασία Σιμιτσιάδη

πηγή:real.gr
radical30
radical30
Admin

Εγγραφή : 28/09/2009
Δημοσιεύσεις : 3499
Τόπος : Πόρτο Ράφτη
Ηλικία : 94

http://radicalrvolution-radical30.blogspot.com

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Επιστροφή στην κορυφή


 
Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης