Radical30 World
Κάνετε κλικ σε μια φωτογραφία του Τίτλου ή στη λέξη Φόρουμ για να δείτε τα θέματα μας.

Εγγραφείτε στο φόρουμ, είναι εύκολο και γρήγορο

Radical30 World
Κάνετε κλικ σε μια φωτογραφία του Τίτλου ή στη λέξη Φόρουμ για να δείτε τα θέματα μας.
Radical30 World
Θέλετε να αντιδράσετε στο μήνυμα; Φτιάξτε έναν λογαριασμό και συνδεθείτε για να συνεχίσετε.
Σύνδεση

Έχω ξεχάσει τον κωδικό μου

Πρόσφατα Θέματα
» 5 Μαρτίου 1943: Η μεγαλύτερη νίκη της Αντίστασης.
TAKE IT OR LEAVE IT EmptyΚυρ 06 Μαρ 2016, 12:59 από radical30

» Forsaken-2015 ******
TAKE IT OR LEAVE IT EmptyΔευ 22 Φεβ 2016, 10:13 από radical30

» The First Grader *******
TAKE IT OR LEAVE IT EmptyΔευ 08 Φεβ 2016, 13:05 από radical30

» Περί των "Κοινών Αγαθών"
TAKE IT OR LEAVE IT EmptyΠαρ 05 Φεβ 2016, 02:20 από radical30

» Ο δικός μου "χιονάνθρωπος"
TAKE IT OR LEAVE IT EmptyΤετ 03 Φεβ 2016, 06:11 από radical30

» Δημήτρης Βαρδαβάς
TAKE IT OR LEAVE IT EmptyΤετ 03 Φεβ 2016, 04:52 από radical30

» Η "Νονά"
TAKE IT OR LEAVE IT EmptyΣαβ 23 Ιαν 2016, 06:11 από radical30

Μάης 2024
ΔευΤριΤετΠεμΠαρΣαβΚυρ
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Ημερολόγιο Ημερολόγιο

Ψηφοφορία
Τροφοδοσία RSS


Yahoo! 
MSN 
AOL 
Netvibes 
Bloglines 


Παρόντες χρήστες
29 χρήστες είναι συνδεδεμένοι αυτήν την στιγμή:: 0 μέλη, 0 μη ορατοί και 29 επισκέπτες :: 1 μηχανή αναζήτησης

Κανένας

Περισσότεροι χρήστες υπό σύνδεση 151, στις Τρι 19 Νοε 2019, 12:57

TAKE IT OR LEAVE IT

Πήγαινε κάτω

TAKE IT OR LEAVE IT Empty TAKE IT OR LEAVE IT

Δημοσίευση  radical30 Παρ 21 Ιουν 2013, 03:10

TAKE IT OR LEAVE IT…
 
 
ΒρούσαληςΝικόλας                                                                  Λέκτορας Πολιτικής Φιλοσοφίας, Πανεπιστήμιο Κέμπριτζ 
 
 
Η ΕΡΤ ΩΣ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΡΙΣΤΕΡΑ
 
Τα νέα του κλεισίματος της ΕΡΤ δίνουν την ευκαιρία στην αριστερά να απεγκλωβιστεί από το δίλημμα ‘’δημόσια ή ιδιωτική τηλεόραση’’ (και άλλα συναφή παρωχημένα διλήμματα). Ανάμεσα στον ‘’γκρεμό’’ της οργανικής αποσκελέτωσης, και το ‘’ρέμα’’ της κρατικής ιδιοκτησίας, ξεπροβάλλει λαμπρότερη μια τρίτη οδός: εργατική ιδιοκτησία και έλεγχος. Στην παρούσα συγκυρία, η οδός αυτή δεν είναι απλά προαιρετική. Είναι ηθικά και στρατηγικά υποχρεωτική για την αριστερά. Εξηγούμαι.
 
Η πρώτη τακτική, που έχει υιοθετηθεί μέχρι στιγμής, για να ανατραπεί το λουκέτο στην ΕΡΤ επενδύει στο δρόμο, και η δεύτερη στο κοινοβούλιο.
 
 
Σύμφωνα με την πρώτη τακτική, αν η κυβέρνηση Σαμαρά δεν ανατραπεί άμεσα, ή δεν χάσει τη στήριξη των δύο μικρότερων κομμάτων που την απαρτίζουν (ΔΗΜΑΡ – ΠΑΣΟΚ), τότε μπορεί να εξαναγκαστεί να πάρει πίσω το λουκέτο από την πίεση του δρόμου.
 
Σύμφωνα με τη δεύτερη τακτική, κάποια κόμματα πάνε στη Βουλή και καταθέτουν νομοσχέδιο κατάργησης της συγκεκριμένης πράξης νομοθετικού περιεχομένου. Η υιοθέτηση αυτού του νομοσχεδίου, ή η αμηχανία που συνεπάγεται μια οριακή απόρριψή του, αποδυναμώνουν την κυβέρνηση.  
 
Το πρόβλημα είναι πως και οι δύο τακτικές βασίζονται σε υπεραισιόδοξες εκτιμήσεις για τη (σημερινή) δύναμη του δρόμου και του κοινοβουλίου αντίστοιχα, και χαρίζουν την πρωτοβουλία κινήσεων στην κυβέρνηση.
 
Από τη μία, ο δρόμος δεν έχει (ακόμα) αρκετή δύναμη να εξαναγκάσει την κυβέρνηση να πάρει πίσω το λουκέτο. Αλλά ακόμα κι αν το πάρει πίσω, θα βρεθούμε ξανά στο status quo ante του μνημονίου, το οποίο συνεπάγεται μαζικές απολύσεις, περικοπές μισθών, κ.ο.κ., στα πλαίσια μιας κρατικής ΕΡΤ. Αυτές οι δεσμεύσεις δεν μπορούν να ανατραπούν χωρίς να πέσει η κυβέρνηση και χωρίς να καταργηθούν τα μνημόνια.  
 
Η κοινοβουλευτική τακτική, από την άλλη, βασίζεται σε βαθιά ριζωμένες κοινοβουλευτικές πλάνες. Ένα νομοσχέδιο αντιστροφής του λουκέτου είναι απίθανο να περάσει, αφού συνεπάγεται διάλυση του κυβερνητικού συνασπισμού, πράγμα που ούτε η ΔΗΜΑΡ ούτε το ΠΑΣΟΚ έχουν την αξιοπρέπεια να δεχτούν. Αλλά το πιο ενδιαφέρον είναι αυτό που έρχεται μετά.
 
Όταν η κοινοβουλευτική ταχτική αποτύχει, η τρικομματική κυβέρνηση θα αντιτάξει, όπως έχει κάνει συχνά μέχρι σήμερα, ότι όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς (συμπεριλαμβανομένων των κομμάτων που έφεραν το νομοσχέδιο) οφείλουν να αποσύρουν την ενεργό στήριξη στους καταληψίες, και να επιτρέψουν στην αστυνομία να αδειάσει το κτίριο της ΕΡΤ. Οποιαδήποτε άλλη πράξη θα συνιστούσε παραβίαση της ‘’νομιμοποιημένης’’ πλειοψηφίας του ελληνικού κοινοβουλίου. Τι απάντηση θα δώσουν οι υπέρμαχοι της ΕΡΤ;  
 
Η λογική της κρατικής τηλεόρασης, και γενικότερα της κρατικής ιδιοκτησίας και ελέγχου, την οποία υπερασπίστηκε για χρόνια η αριστερά στην Ελλάδα, έχει σαθρά ιδεολογικά θεμέλια.
 
 
Στις παρούσες συνθήκες, οποιαδήποτε οπισθοχώρηση απέναντι στον ‘’νόμο’ και την τάξη’’ της τρικομματικής κυβέρνησης, συνεπάγεται προδοσία του ελληνικού Συντάγματος, της δημοκρατίας, και των εργαζομένων. Αλλά η κρατική-χωρίς-περικοπές-ή-απολύσεις-ΕΡΤ, δεν είναι άμεσα στο τραπέζι, και οι υποσχέσεις για μελλοντικές κρατικοποιήσεις δεν αρκούν.
 
Οι εργαζόμενοι στην ΕΡΤ, πρέπει να υποστηριχθούν σήμερα στον χώρο εργασίας τους.   Το αίτημα για εργατικό, de facto μη-κρατικό, έλεγχο αποκτά την επικαιρότητα του κατεπείγοντος. Η αριστερά οφείλει να το υπερασπιστεί ως τέτοιο.  
 
Αυτή η συζήτηση οδηγεί αναπόφευκτα σε μια πιο βασική διαπίστωση: Ότι η ίδια η λογική της κρατικής τηλεόρασης, και γενικότερα της κρατικής ιδιοκτησίας και ελέγχου, την οποία υπερασπίστηκε για χρόνια η αριστερά στην Ελλάδα, έχει σαθρά ιδεολογικά θεμέλια.

Η κρατική τηλεόραση είναι εξ ορισμού μηχανισμός του (αστικού) κράτους.                 Οι τηλεπικοινωνίες είναι το κεντρικό νευρικό σύστημα των ιδεολογικών του μηχανισμών   και κατά συνέπεια, τεράστιας σημασίας για την αναπαραγωγή του αστικού συστήματος.
 
 
Η κυβέρνηση Σαμαρά μπορεί να κλείνει την ΕΡΤ, επειδή δεν λειτούργησε ως φερέφωνο της τρικομματικής κυβέρνησης, αλλά αυτό δεν αναιρεί την αλήθεια του κλισέ, ότι η κρατική τηλεόραση είναι μηχανισμός του (αστικού) κράτους. Προφανώς το ίδιο ισχύει για τον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας, το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου — καθώς και για όλα σχεδόν τα νοσοκομεία, σχολεία, και πανεπιστήμια στην Ελλάδα. Αυτός δεν είναι λόγος να μη προσπαθήσουμε να ανατρέψουμε το κλείσιμό ή την υποβάθμισή τους.
 
Αλλά ο κύριος λόγος, που η αριστερά οφείλει να υπερασπίζεται την κρατική ιδιοκτησία σε αυτές τις περιπτώσεις, έχει να κάνει με την προοπτική μετατροπής τους σε εστίες εργατικής ιδιοκτησίας και ελέγχου. H κρατική ιδιοκτησία, ακόμα και στην πιο δημοκρατική της μορφή, συνεπάγεται γραφειοκρατικές ιεραρχίες με αφέντες και υποτελείς. Οι ιεραρχίες αυτές, δεν καταργούνται με υπουργική βούλα ή την έγκριση του κοινοβουλίου, αλλά με εργατική ιδιοκτησία και άμεσο έλεγχο στην παραγωγή.  
 
 
Τι σημαίνουν όλα αυτά; Τα κόμματα της αριστεράς, που ένωσαν τις φωνές τους έξω από την ΕΡΤ αντιτασσόμενα στον αυταρχισμό της τρικομματικής κυβέρνησης, έχουν τώρα την ευκαιρία να ενώσουν τις δυνάμεις τους ΚΑΙ για την προστασία και υπεράσπιση μιας νέας, ελεύθερης ΕΡΤ, υπό τον έλεγχο και την ιδιοκτησία των εργαζομένων.
 
Η ιστορία της ΕΡΤ, καθώς και οι δυνατότητες που παρέχουν οι υποδομές της, μπορούν να σηματοδοτήσουν μια γενικευμένη αντεπίθεση, με ‘’δεσποτικές’’ επεμβάσεις ενάντια στην ολέθρια επέλαση των μνημονίων, και να γίνουν βάση για την επέκταση, και τον συντονισμό, του εργατικού ελέγχου παντού στην ελληνική κοινωνία.
 
 
 
e-mail 2Ι.06.2013                                                                   
Αντιγραφή: @radical30
radical30
radical30
Admin

Εγγραφή : 28/09/2009
Δημοσιεύσεις : 3499
Τόπος : Πόρτο Ράφτη
Ηλικία : 93

http://radicalrvolution-radical30.blogspot.com

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Επιστροφή στην κορυφή


 
Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης