Radical30 World
Κάνετε κλικ σε μια φωτογραφία του Τίτλου ή στη λέξη Φόρουμ για να δείτε τα θέματα μας.

Εγγραφείτε στο φόρουμ, είναι εύκολο και γρήγορο

Radical30 World
Κάνετε κλικ σε μια φωτογραφία του Τίτλου ή στη λέξη Φόρουμ για να δείτε τα θέματα μας.
Radical30 World
Θέλετε να αντιδράσετε στο μήνυμα; Φτιάξτε έναν λογαριασμό και συνδεθείτε για να συνεχίσετε.
Σύνδεση

Έχω ξεχάσει τον κωδικό μου

Πρόσφατα Θέματα
» 5 Μαρτίου 1943: Η μεγαλύτερη νίκη της Αντίστασης.
Μια άλλου τύπου δημοσιογραφία... EmptyΚυρ 06 Μαρ 2016, 12:59 από radical30

» Forsaken-2015 ******
Μια άλλου τύπου δημοσιογραφία... EmptyΔευ 22 Φεβ 2016, 10:13 από radical30

» The First Grader *******
Μια άλλου τύπου δημοσιογραφία... EmptyΔευ 08 Φεβ 2016, 13:05 από radical30

» Περί των "Κοινών Αγαθών"
Μια άλλου τύπου δημοσιογραφία... EmptyΠαρ 05 Φεβ 2016, 02:20 από radical30

» Ο δικός μου "χιονάνθρωπος"
Μια άλλου τύπου δημοσιογραφία... EmptyΤετ 03 Φεβ 2016, 06:11 από radical30

» Δημήτρης Βαρδαβάς
Μια άλλου τύπου δημοσιογραφία... EmptyΤετ 03 Φεβ 2016, 04:52 από radical30

» Η "Νονά"
Μια άλλου τύπου δημοσιογραφία... EmptyΣαβ 23 Ιαν 2016, 06:11 από radical30

Μάης 2024
ΔευΤριΤετΠεμΠαρΣαβΚυρ
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Ημερολόγιο Ημερολόγιο

Ψηφοφορία
Τροφοδοσία RSS


Yahoo! 
MSN 
AOL 
Netvibes 
Bloglines 


Παρόντες χρήστες
29 χρήστες είναι συνδεδεμένοι αυτήν την στιγμή:: 0 μέλη, 0 μη ορατοί και 29 επισκέπτες :: 1 μηχανή αναζήτησης

Κανένας

Περισσότεροι χρήστες υπό σύνδεση 151, στις Τρι 19 Νοε 2019, 12:57

Μια άλλου τύπου δημοσιογραφία...

Πήγαινε κάτω

Μια άλλου τύπου δημοσιογραφία... Empty Μια άλλου τύπου δημοσιογραφία...

Δημοσίευση  radical30 Πεμ 02 Φεβ 2012, 07:40

Το περιβάλλον που αλλάζει τη δημοσιογραφία

Η κρίση που πλήττει τον ελληνικό Τύπο δεν είναι μία κρίση που ξέσπασε ξαφνικά, σαν καλοκαιρινό μπουρίνι. Είναι μία κρίση που ερχόταν, αλλά αδιαφορήσαμε για την αντιμετώπισή της. Δεν παρακολουθήσαμε τις αλλαγές που έφερε το Διαδίκτυο στο περιβάλλον και στη φυσιογνωμία της δουλειάς. Στον χαρακτήρα της, στα μέσα με τα οποία γίνεται. Στους ανθρώπους και στις αλλαγές στις συνήθειές τους. Στην ανάγκη τους για ενημέρωση και στον τρόπο που την επιζητούν. Στα ίδια τα μέσα.

Οι κλασικΕς θεωρίες της επικοινωνίας, που διδάσκονται στα πανεπιστήμια, άλλαξαν. Και σε όλες αυτές τις κοσμογονικές αλλαγές η ΕΣΗΕΑ άργησε πολύ να πάρει θέση, να διαμορφώσει άποψη και να βρει τρόπους προσαρμογής στα νέα δεδομένα. Προφανώς, υπάρχουν πολλά σοβαρά ζητήματα που ειδικά στη χώρα μας απαιτούν άμεση αντιμετώπιση, αλλά παράλληλα σημειώνονται και τεχνολογικές εξελίξεις που επηρεάζουν καθοριστικά τη δημοσιογραφία και τον χαρακτήρα της. Εδώ και περισσότερο από 2 χρόνια, στο Εργαστήριο Τεχνητής Νοημοσύνης του Πανεπιστημίου Νορθγουέστερν (Intelligent Information Laboratory Northwestern University), στο Ιλινόις, δημιούργησαν το πρώτο πρόγραμμα που είναι σε θέση να συντάσσει κείμενα δημοσιογραφικού χαρακτήρα.

Το πρΟγραμμα ονομάζεται «Stats Monkey» και μπορεί να γράφει απλές ειδήσεις που αφορούν την αθλητική επικαιρότητα στις ΗΠΑ και κυρίως τους αγώνες μπέιζμπολ. Πρόκειται δηλαδή για ένα είδος «δημοσιογράφου-μαϊμού», που μαζεύει τα δεδομένα από το Διαδίκτυο. Από τις ιστοσελίδες των ομάδων και την ιστοσελίδα της λίγκας το πρόγραμμα παίρνει στοιχεία όπως το τελικό σκορ, κάποιες λεπτομέρειες για τον αγώνα και τη στρατηγική των ομάδων, τις επιδόσεις και το σκοράρισμα των αθλητών. Ολα αυτά μεταφράζονται σε υπολογιστική γλώσσα και μετά το ίδιο το πρόγραμμα ανατρέχει σε μία βάση δεδομένων όπου περιέχονται χαρακτηριστικές στερεότυπες εκφράσεις που χρησιμοποιούνται από τον αθλητικό Τύπο για την περιγραφή ενός αγώνα ή που ακούγονται στη διάρκεια της αναμετάδοσής του.

Ολο αυτό το υλικό μεταφράζεται από το πρόγραμμα στα αγγλικά σε ένα κείμενο που δεν κάνει ορθογραφικά και γραμματικά λάθη, ενώ παράλληλα η αναζήτηση του προγράμματος μπορεί να συμπληρώσει το κείμενο και με φωτογραφικό υλικό που μπορεί να βρει στο Διαδίκτυο. Και όλα αυτά μπορούν να γίνονται με πολύ μεγάλη ταχύτητα, που στη δημοσιογραφία -ειδικά στην αθλητική που έχει να κάνει με αποτελέσματα αγώνων και τη σχετική πληροφόρηση- είναι πολύ σημαντική. Υποθέτω ότι αυτό το πρόγραμμα θα μπορούσε μια χαρά να «παντρευτεί» με προγράμματα που έχουν οι διαδικτυακές στοιχηματικές εταιρείες, οι οποίες έτσι θα μπορούν να προσφέρουν μία ευρύτερη αθλητική ενημέρωση.

Δημοσιογράφος ή media worker;

Δεν έχω δει το συγκεκριμένο πρόγραμμα να δουλεύει, αλλά μαθαίνω ότι θα έχει τη δυνατότητα (στο μέλλον φαντάζομαι) να συντάσσει το άρθρο από δύο διαφορετικές οπτικές γωνίες. Της νικήτριας ομάδας ή της χαμένης. Ε, εδώ ειδικά θα του κάνουμε και δυο-τρεις μετατροπές για να μπορεί να γράφει «κόκκινα», «πράσινα», «κίτρινα» ή σε όποια άλλη οπαδική οπτική απαιτείται. Και αν θα μπορεί να κάνει αυτό, γιατί να μην μπορεί να μιμείται και το στυλ γραφής κάποιου ή κάποιων αθλητικογράφων; Μπορεί να μοιάζει με σενάριο επιστημονικής φαντασίας αυτή η συγκεκριμένη δυνατότητα, αλλά το πρώτο βήμα έχει γίνει και στην τεχνολογία των υπολογιστών το πρώτο βήμα είναι σαν το ντόμινο που πέφτει.

Η ιδEα για τη δημιουργία του προγράμματος, που πήρε την πρόχειρη ονομασία «Stats Monkey», ανήκει στους καθηγητές Larry Birnbaum και Kris Hammond, οι οποίοι αποφάσισαν να προσφέρουν στους τοπικούς αθλητικούς ομίλους έναν εύκολο και ιδιαίτερα φθηνό τρόπο να ενημερώνουν τους οπαδούς τους για τους αγώνες των αγαπημένων τους ομάδων. Και όπως δηλώνουν οι ίδιοι: «Στις ΗΠΑ υπάρχουν εκατόν εξήντα χιλιάδες σχολικές ομάδες μπέιζμπολ, οι οποίες ενώ είναι αδιάφορες για τους δημοσιογράφους, ενδιαφέρουν πάρα πολλούς φιλάθλους».

Στην ιστοσελIδα του Larry Birnbaum (ο οποίος έχει μεγάλο ενδιαφέρον και μελέτες για την υπολογιστική και την ανθρώπινη γλώσσα και τη μεταξύ τους σχέση) στο πανεπιστήμιο Νορθγουέστερν μπορεί κάποιος να βρει περισσότερες πληροφορίες και γι' αυτό και για άλλα προγράμματα και να πάρει μία ιδέα για το εύρος ανάπτυξης της έρευνας για την τεχνητή νοημοσύνη και το πεδίο εφαρμογών της. Που ίσως κάνει -αν δεν έχει ήδη γίνει- τον δημοσιογράφο έναν απλό media worker.

«Πες μου κι άλλα»

Eνα άλλο σχετικό πρόγραμμα, που έχει αναπτύξει η ερευνητική ομάδα του Birnbaum στο συγκεκριμένο πανεπιστήμιο, ονομάζεται «Tell me more» («Πες μου κι άλλα»). Τι κάνει αυτό το πρόγραμμα; Δημιουργεί κείμενα-άρθρα που έχουν βασιστεί σε άλλα προεπιλεγμένα άρθρα. Πώς δουλεύει; Πρώτα απομνημονεύει ένα πολιτικό άρθρο που έχει δημοσιευτεί στην ιστοσελίδα του CNN και στη συνέχεια αναζητεί στο Διαδίκτυο άλλα άρθρα για το ίδιο θέμα, σε συγκεκριμένες ιστοσελίδες. Αν το περιεχόμενό τους ταυτίζεται με το αρχικό άρθρο, τα απορρίπτει. Αν όχι, κρατά τις επιπλέον πληροφορίες και τις ενσωματώνει στο αρχικό δημιουργώντας ένα εμπλουτισμένο άρθρο. Εκείνο που έχει ενδιαφέρον ή είναι ανησυχητικό αφορά τη δυνατότητα του αναγνώστη να ξεχωρίσει το άρθρο που έγραψε ο υπολογιστής από εκείνο που έγραψε ένας άνθρωπος. Στο πείραμα οι άνθρωποι δεν μπόρεσαν.


Χρήστος Χαραλαμπόπουλος
Sportday.gr


σχόλιο:

Τώρα που είμαι με το ένα πόδι στο τάφο, γίνονται όλα τα σημαντικά... Θα παζάρευα τη ψυχή μου με το διάβολο να γινώμουν και πάλι παιδί. Ναι, με όλες αυτές τις δυσκολίες που θα αντμετωπίσουν τα σημερινά παιδιά. Όταν σε ηλικία 10 ετών έχεις ζήσει ήδη ένα πόλεμο και μετά, μέχρι να φτάσεις στα 20, έχεις βιώσει στο πετσί σου μια Κατοχή, την Αντίσταση, την Απελευθέρωση, έναν Εμφύλιο (σαν ηττημένος) και μετά φτου κι από την Αρχή, από το Μηδέν εσύ και η γενιά σου, ξέρετε πως αντιμετωπίζεις τα τωρινά; Ας μη προχωρήσω γιατί δεν θέλω να γίνω προκλητικός... ή αλαζόνας.

radical30

radical30
radical30
Admin

Εγγραφή : 28/09/2009
Δημοσιεύσεις : 3499
Τόπος : Πόρτο Ράφτη
Ηλικία : 93

http://radicalrvolution-radical30.blogspot.com

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Επιστροφή στην κορυφή


 
Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης